Photobucket Photobucket Photobucket

Thursday 25 February 2010

Pastitsio with Penne


I heart pastitsio big time. This is a typical Greek favourite dish equivalent to lasagne basically with layers of meat, pasta & a thick, fluffy béchamel layer on top, what's not to like?
Whilst working and having the tv on in the background, my whole focus switched from laptop to tv in a nano second, they were halfway through making pastitsio on cooking show on Star channel. I was drooling at this point. The version the cooks were making was with penne pasta as opposed to the usual long tubular macaroni and a different kinda Bechamel sauce.

Here's the recipe in Greek, will translate in a short while!

Υλικά για ένα ταψί 24 Χ34 εκ.

400 γρ. πένες ή άλλο κοντό ζυμαρικό - 400g Penne

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο - 1 onion chopped finely

2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες - 2 cloves garlic chopped

800 γρ. κιμά ανάμεικτο (χοιρινό και μοσχαρίσιο) - 800g minced beef

½ φλ. λευκό κρασί - 1/2 cup white wine

400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας - 400g tomato conserve/tinned tommies

1 ξυλάκι κανέλλα - 1tsp ground cinnamon/1 stick

1 δαφνόφυλλο - 1 bay leaf

1 ματσάκι δυόσμο - 1 bunch of spearmint

½ φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο - 1/2 cup grated Kefalotyri cheese

2 κ.σ φρυγανιά τριμμένη - a bit of fine breadcrumb

Αλάτι, πιπέρι, - salt & pepper

Για την κρέμα - Krema/Bechamel sauce

1 κ.σ μαργαρίνη ή βούτυρο - 1 spoon margarine/butter

1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις - 1 cup all purpose flour

1 λίτρο ζεστό γάλα - 1litre hot milk

2 αυγά - 2 eggs

½ φλ κεφαλοτύρι - 1/2 cup grated kefalotyri cheese

Μοσχοκάρυδο - nutmeg

Διαδικασία

Σε αντικολλητική κατσαρόλα καβουρδίζουμε το κιμά , προσθέτουμε το κρεμμύδι ,2 κ.σ ελαιόλαδο . αφήνουμε να σοταριστούν όλα μαζί και προσθέτουμε το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε τα ντοματάκια ψιλοκομμένα , το δαφνόφυλλο, τη κανέλα. Αλατοπιπερώνουμε ,βάζουμε και 1 φλ. νερό και αφήνουμε τον κιμά να βράσει. Όταν το μίγμα μείνει με λίγο ζουμάκι το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και το δυόσμο.

Παράλληλα βράζουμε αλ ντέντε τις πένες . σουρώνουμε τις πένες και τις ενώνουμε με το κιμά. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ με το ελαιόλαδο: ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρόλι. Σε άλλο σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ,ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου το μίγμα να σκουρύνει ελαφρώς. Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας διαρκώς για να μην σβολιάσει. Αφήνουμε τη σάλτσα να πήξει και νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά –ελαφρά χτυπημένα- και το κεφαλοτύρι.

Στρώνουμε στο ταψί το μίγμα ζυμαρικά, κιμάς . Από πάνω στρώνουμε τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια , περίπου για 40 λεπτά. Αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε σε τετράγωνα κομμάτια

Ok, I'm not going to translate this literally word for word as my Greek is terrible, the basic instructions are as follows:

Preparation:

Make the Meat Sauce

Sauté the onions until translucent in 2 tablespoons of olive oil in a large heavy-bottomed frying pan. Add meat and continue to stir until lightly brown. Add the tomatoes, cinnamon, cloves, garlic, salt, and pepper and stir well to combine. Reduce heat and simmer until liquid has been absorbed, about 30-35 minutes. This is very important - the meat mixture should be as dry as possible without sticking to the bottom of the pan. Set meat mixture aside, uncovered, and allow to cool.

Preheat oven to 180C. Lightly grease a baking oven dish 24x34

Prepare the Pasta

While the meat is simmering, prepare the pasta. Cook until slightly underdone, drain, toss with a couple of tablespoons of olive oil to prevent sticking, and set aside.

Making the Krema/Bechamel sauce

Heat milk up, spoon a cup full into a bowl and add flour, whisk until flour is combined and thick, add more milk if necessary (ie mixture is too dry). Pour thick milk flour mixture into the pan of hot milk and whisk away until the sauce thickens. Remove from heat, whisk in the 2 eggs, add the grated cheese and add salt & pepper if required.

Spread the breadcrumbs evenly on the bottom of an oven proof dish. Use 1/2 the pasta for the first layer and sprinkle with 1/2 cup of the grated cheese mix in a little of the meat sauce. Add remaining pasta. Remove bay leaves from the sauce, add the meat sauce evenly over the pasta, and sprinkle with 1/2 cup of the grated cheese. Carefully pour the béchamel over the top and use a spatula to spread evenly.

Bake for 40-45 minutes until the top of the sauce is golden brown. Remove from the oven and allow it to cool before cutting the pieces or it will not hold!

No comments:

Post a Comment